domov
Pišite nam

DIGITALNI TISK

Je tehnika tiska, pri kateri tiskamo direktno iz računalnika na papir, pvc folijo, 100 % poliester (zastave in transparenti), ceradno platno-oprelon (transparenti), nalepke ,samolepne etikete oz. deklaracije,city lighte …

Prednost digitalnega tiska pred navadnim tiskom je predvsem v nižjih stroških ter v tem, da ni pomembno koliko izvodov določene tiskovine potrebujete in le te ne potrebujete naročati na zalogo.

Pri klasičnem tisku je začetna cena visoka, saj je potrebno pripraviti za tisk filme, kliše ali ctp, pri digitalnem tisku pa tega stroška ni.

Prav zaradi tega se digitalni tisk pogosto uporablja pri tiskanju manjših naklad ali serij, pri katerih se posamezni izvodi lahko tudi razlikujejo v kakšni podrobnosti (npr. serijski številki) ali pa se vsak izvod razlikuje.

V zadnjem obdobju je tehnologija napredovala do te mere, da je kvaliteta digitalnega tiska odvisna predvsem od dobljenih materijalo in kvalitete pripravljenih datotek.

V kolikor se vaša ponudba pogosto spreminja ali ne potrebujete večje naklade - Tiskajte digitalno!

Kako pripravimo dokumente za tisk?

Priprava dokumentov za tisk je bistvenega pomen za samo kakovost tiska!
Zato vam v našem grafičnem studiu oblikovalci iz vaših osnutkov ( rokopisov in slik )  in po vaših željah in potrebah pripravijo ( določijo format, naredijo prelom teksta, poskenirajo in obdelajo fotografije, določijo barve po CMYK ali PANTONE, pripravijo PDF za korekturo … ) predloge  primerne za tisk.
V kolikor računalniško pripravo naredite sami lahko uporabite programe kot so Adobe Illustrator, Adobe InDesign, Quark Xpress, Corel Draw, Page Maker, Free Hand…
Najprimernejša formata datotek za tisk sta PDF in PS (PostScript).
Resolucija fotografij naj bo 300 dpi.
Pomembno je, da upoštevate tudi dodatke za porezavo (3 mm), da so označene porezave in da barve vseh elementov shranite v barvni shemi CMYK ali po barvni lestvici Pantone.

Črno besedilo na barvnem ozadju postavite čez ozadje (overprint), ostali elementi pa naj vsebujejo prekrivanje, ki se določa glede na vrsto tiska.

FORMATI

Format je pojem, ki označuje velikost pole ali grafičnega izdelka in razmerje med
njegovimi stranicami.
Pri tisku se večinoma uporabljata formata A in B, format C se uporablaj za označitev formata  kuvert.

obešanke - bannerji

A0    841×1189   mm 
A1    594×841     mm
A2    420×594     mm
A3    297×420     mm
A4    210×297     mm
A5    148×210     mm
A6    105×148     mm
A7    74×105       mm

B0    1000×1414 mm
B1    707×1000   mm
B2    500×707     mm
B3    353×500     mm
B4    250×353     mm
B5    176×250     mm
B6    125×176     mm
B7    88×125       mm

C0    917×1297   mm
C1    648×917     mm
C2    458×648     mm
C3    324×458     mm
C4    229×324     mm
C5    162×229     mm
C6    114×162     mm
C7    81×114       mm

D0 771×1090 mm
D1 545×771   mm
D2 356×545  mm
D3 272×356  mm
D4 178×272  mm
D5 136×178  mm
D6  89×136    mm
D7  68×89       mm

PRELOM

Prelom tiskovine je tehnološka operacija, s katero tekste raporedimo na željeno stran in jih združimo z obdelanimi slikami, in s tem dobimo predlogo za izdelavo poizkusnega odtisa in kasneje  tiskovne forme.

SKENIRANJE

Če želimo slike prikazati na zaslonu in jih računalniško obdelati in pripravit za tisk
jih moramo digitalizirati ozirom skenirati
CMYK

CMYK je krajše za Cyan-Magenta-Yellow-Black (svetlo modra, škrlatna, rumena, črna).CMYK je barvni model v katerem so vse barve mešanica teh štirih osnovnih barv. CMYK je standardni model za tiskanje raznobarvnih dokumentov. Velikokrat mu rečemo tudi štiribarvno tiskanje.

BARVNA LESTVICA PANTONE

Pantone je standardiziran, šifriran sistem barv. S standardizacijo barv se zaradi različnih standardov po svetu želi preprečiti neujemanje barv, ne glede iz kje sta naročnik in izvajalec. V lestvici Pantone določena šifra pomeni določeni odtenek barve brez odstopanja.

OZNAKE ZA RAZREZ

So črtice, ki določajo format tiskovine in so v pomoč pri razrezu.

“ ŽIVI ROB “

Je pojem ki označuje, da določena slika na tiskovini sega čisto do roba oziroma “gre v živi rob“
Pri tem je pomembno, da je upoštevan 3 mm dodatek za porezavo, da pri razrezu ne nastane beli rob.

POIZKUSNI ODTIS

Z preizkusnim digitalnim tiskom ugotavljamo tekstovno in vizualno kakovost tiskovine.
Da bi zagotovili željeni barvni odtis, moramo zelo natančno simulirati standardne
razmere v kasnejšem proizvodnem tisku.

PDF FORMAT
PDF-dokumente izdelamo s pomočjo programa Adobe Acrobat Distiller, ki kakršnokoli datoteko pretvori v PDF-format. Zaradi številnih opcij, predvsem glede kakovosti slik in s tem povezano velikostjo datoteke in hkrati zaradi nevezanosti na izhodno enoto oziroma sistem, je namenjen tako pripravi za tisk kot tudi prenašanju preko spleta. Njegova glavna prednost je gledljivost, saj lahko visokokakovostni PDF, ki ga ustvarimo za oddajo tiskarni odpremo in pregledamo z Acrobat Readerjem in vidimo natanko to, kar bo natisnjeno.
PDF datoteke lahko odpiramo praktično z vsemi operacijskimi sistemi od Windowsov , Mac-a, Linux pa tudi na mobilnih telefonih. Svoje delo lahko delimo z drugimi, ne glede na to kakšne platforme uporabljajo Format PostScript
Večina grafičnih programov ponuja možnost zapisa datotek v formatu PostScript.
Prednost takšnega zapisa je predvsem kompatibilnost in prilagodljivost programskim orodjem in opremi, ki se uporabljajo ob pripravi za tisk.

ROK IZDELAVE

V kolikor ste se odločili za digitalni tisk na primer vizitk, letakov, plakatov … in že imate pripravljene predloge za tisk ( PDF ) vam lahko v veliki večini izdelavo zagotovimo že v zelo kratkem času.
Rok izdelave je odvisen od pripravljenih datotek za tisk, ki nam jih dostavite, načina in vrste tiska, naklade in tudi zasedenosti proizvodnje.Najlažje rok izdelave določimo ob potrditvi poizkusnega odtis ali PDF predlog oziroma se vedno poskušamo prilagoditi vašim željam in potrebam.

DOSTAVA

Dostavo po Ljubljani in bližnji okolici vam nudimo brezplačno v ostale kraje pa ob doplačilu.